Hoe om te gaan met Bouwvocht in Platte Daken?
Bouwvocht ontstaat tijdens het bouwproces van een gebouw, afkomstig uit materialen zoals beton, mortel, pleisterwerk, en verf, die allemaal water bevatten. Dit vocht kan ook komen van neerslag tijdens de bouwperiode.Dit vocht kan zich niet alleen in muren, vloeren en plafonds verzamelen, maar ook in het dak, vooral bij platte daken
Gratis plaatsbezoek?
Neem contact opBouwvocht ontstaat tijdens het bouwproces van een gebouw, afkomstig uit materialen zoals beton, mortel, pleisterwerk, en verf, die allemaal water bevatten. Dit vocht kan ook komen van neerslag tijdens de bouwperiode.
Dit vocht kan zich niet alleen in muren, vloeren en plafonds verzamelen, maar ook in het dak, vooral bij platte daken. Hierbij kan vocht vast komen te zitten onder het dampscherm (bijvoorbeeld in de hellingslaag of dakvloer), of zelfs in de isolatielaag (tussen het dampscherm en de dakbedekking), vaak veroorzaakt door regen voordat de dakbedekking geplaatst werd of het gebruik van niet volledig droog isolatiemateriaal.
Praktische Tips
- Voor zware betonnen constructies is het raadzaam om een hoogwaardig dampscherm te gebruiken, zoals een bitumineus membraan van 3 mm dik, om inwendige condensatie door bouwvocht te voorkomen. Een eenvoudige PE-folie is vaak niet voldoende, behalve misschien bij een houten structuur.
- Geef de voorkeur aan traditionele mortel voor hellingslagen. Lichtgewicht beton, zoals schuimbeton, bevat veel water en kan gevoelig zijn voor vocht en vorst.
- Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat vocht wordt ingesloten in het dakcomplex. Zorg ervoor dat er absoluut geen vocht in de thermische isolatielaag komt! Bescherm materialen tegen vocht en regen, zowel voor als tijdens de plaatsing, en zorg dat aan het einde van elke werkdag de rand van de isolatie goed afgedekt is, vooral als er kans is op regen in de nacht.
Uitdagingen bij Warme Platte Daken
In warme platte daken kan het voorkomen dat bouwvocht ingesloten raakt, wat uitdroging naar buiten toe verhindert door het afdichtingsmembraan. Dit vocht zoekt dan een uitweg naar binnen of verplaatst zich naar een spouw waar het kan condenseren, wat leidt tot diverse problemen.
Multiplex Gebruik bij Dakopstanden
Bouwvocht kan zich verzamelen in de hellingslaag en in de openingen van metselblokken die voor dakopstanden worden gebruikt. Dit kan resulteren in condensatie binnen de dakopstanden, waardoor multiplex, dat vaak als spouwafdekking wordt ingezet, kan gaan delamineren. Hoewel bouwvocht vaak een oorzaak is, kan ook de kwaliteit en verlijming van het multiplex een rol spelen als deze niet geschikt zijn voor dit soort toepassingen.
Handige Tips
- Kies voor een houtsoort en lijmtype dat bestand is tegen de verwachte vochtbelasting (gebruiksklasse 2 voor vochtige omgevingen).
- Zorg voor een correcte uitvoering van de dakopstand, met speciale aandacht voor isolatie en luchtdichtheid.
- Raadpleeg ook de tips in het begin van hoofdstuk 3 over 'Bouwvocht in platte daken' voor meer inzicht.
Belang van Correct Geplaatst Dampscherm
Een dampscherm aanbrengen voordat het bouwvocht volledig is opgedroogd of verwijderd, kan problemen met de hechting veroorzaken. Je kunt losrakende hoeken of luchtbellen tegenkomen, vooral bij platte daken met een hellingslaag van lichtgewicht beton, zoals schuimbeton.
Oorzaken en Gevolgen van Blaasvorming
Vocht of lucht die vastzit tussen de isolatie en de dakbedekking of tussen twee lagen van de dakbedekking, kan blaasvorming veroorzaken. Hoewel dit niet de enige oorzaak is van blaasvorming, is het probleem vaak meer esthetisch dan functioneel.
Praktische Tips voor een Optimaal Dampscherm
- Gebruik standaard mortel om een sterke hechting van het dampscherm te garanderen.
- Voor materialen met onvoldoende samenhang is het beter een losliggend en verzwaard afdichtingssysteem te gebruiken, of indien nodig een mechanisch bevestigd systeem dat verankerd is in de dakvloer.
Extra Tips
- Voorkom dat lucht en vocht gevangen raken tussen de afdichtingslagen.
- Vermijd het uitgebreid vlamlassen van een dakbedekking direct op PU-isolatie.
Aandachtspunten voor Compactdaken
Compactdaken, een relatief nieuwe vorm van platdakconstructie met isolatie in de houten dakvloer, kunnen gevoelig zijn voor problemen gerelateerd aan bouwvocht. Dit komt deels omdat de houten dakconstructie en de dakafdichting vaak door verschillende aannemers worden geplaatst, wat soms resulteert in vertragingen tussen de werkzaamheden, waardoor regenwater kan binnendringen. Daarnaast droogt een compactdak doorgaans langzaam, wat extra voorzichtigheid vereist.
Handige Tips voor Compactdaken
- Minimaliseer vocht tijdens en na de bouwwerkzaamheden en zorg dat het dak goed kan uitdrogen. Overweeg het volgen van deze adviezen:
- Berg bouwmaterialen op een droge plek op of dek ze adequaat af.
- Plaats thermische isolatie en de dampremmer direct na elkaar.
- Geef de voorkeur aan dampopen, vezelachtig isolatiemateriaal in plaats van kunststofschuimen.
- Vermijd dampdichte afwerkingsmaterialen aan de binnenzijde van het plafond; gipskartonplaten zijn een betere keuze dan OSB- of multiplexplaten.
- Zorg voor voldoende verwarming en ventilatie van het gebouw tijdens de werkzaamheden, vooral in de wintermaanden.
- Houd de dakvloer droog. Het vochtgehalte in massief hout moet bij plaatsing niet hoger zijn dan 18%.
- Zorg dat de dakafdichting voldoende door de zon kan opwarmen; vermijd schaduw en gebruik donkere afdichtingsmembranen, maar vermijd terrasdaken of groendaken.
Gratis plaatsbezoek? Neem contact op!