Jouw EPC opzoeken? Ontdek het hier!
Voor iedereen is het nu mogelijk om te ontdekken hoe energiezuinig of -intensief een woning is door middel van de onlangs gelanceerde Vlaamse webapplicatie. Hiermee kun je het energieprestatiecertificaat (EPC) van elke woning inzien. Is dit echt zo eenvoudig?
Gratis plaatsbezoek?
Neem contact opAlle EPC verslagen op 1 website
Voor iedereen is het nu mogelijk om te ontdekken hoe energiezuinig of -intensief een woning is door middel van de onlangs gelanceerde Vlaamse webapplicatie. Hiermee kun je het energieprestatiecertificaat (EPC) van elke woning inzien. Is dit echt zo eenvoudig?
Inclusief tips om je woning te verbeteren
Ondanks dat het EPC nu voor iedereen toegankelijk is, blijft het een vereiste om het EPC te noemen bij het te koop of te huur aanbieden van een woning. Het EPC rangschikt woningen op basis van energie-efficiëntie, met een schaal van A+ (zeer efficiënt) tot F (zeer intensief). Het certificaat bevat ook tips om je woning energiezuiniger te maken en zo een betere score te bereiken.
Ook voor flatgebouwen
Deze webapplicatie, een initiatief van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), bevat alle EPC's van residentiële woningen en appartementen in Vlaanderen die in de laatste tien jaar zijn afgegeven. Dit omvat ook EPC's van nieuwbouwwoningen. Voor flatgebouwen kun je checken of er een EPC voor de gemeenschappelijke delen beschikbaar is.
Kopen of huren? Check eerst de EPC tool
Bovendien omvat de applicatie EPC's van kleinere niet-residentiële gebouwen, zoals scholen of bedrijfspanden. Als je een pand wilt huren of kopen, kun je nu via deze tool controleren of het gecommuniceerde EPC-label overeenkomt met de werkelijkheid. Volgens Samir Louenchi, administrateur-generaal van VEKA, helpt deze tool bij het verifiëren van EPC-labels, aangezien er soms verouderde of zelfs vervalste EPC's worden gebruikt in advertenties.
Hoewel de tool inzicht geeft in de basisinformatie van het EPC, zoals de opmaakdatum, het type, de energiescore en het label, is de meer gedetailleerde informatie exclusief toegankelijk voor de eigenaar of huurder van de woning.
Het is belangrijk te onthouden dat, ondanks de online beschikbaarheid van het EPC, het nog steeds verplicht is om het EPC te vermelden bij het adverteren van een woning te koop of te huur. Daarnaast moet bij de overdracht van een pand met een lage energieprestatie ook de renovatieverplichting vermeld worden.
Wat met een energielabel E of F?
Ter informatie, Vlaanderen heeft sinds dit jaar een renovatieplicht ingevoerd. Als je een huis of appartement koopt met een E of F energielabel, dan moet je binnen vijf jaar renoveren tot minimaal label D. Boek hier een gratis adviesgesprek in met onze bouwadviseur in jouw regio.
Gratis plaatsbezoek? Neem contact op!