Blog
Komt je woning in aanmerking voor de Vlaamse energielening?

Komt je woning in aanmerking voor de Vlaamse energielening?

Je kan tot 60.000 euro lenen. Het minimumbedrag is 1.250 euro. De terugbetaling van de lening kan tot 25 jaar duren.

Gratis plaatsbezoek?

Neem contact op

Hoeveel kan ik lenen?

Je kan tot 60.000 euro lenen. Het minimumbedrag is 1.250 euro. De terugbetaling van de lening kan tot 25 jaar duren. Het Energiehuis, waar je de lening moet aanvragen, bepaalt op basis van je financiële situatie en terugbetalingscapaciteit hoeveel je kunt lenen.

Je moet het geleende bedrag uiterlijk binnen 36 maanden na ondertekening van het krediet opvragen. Als je deze termijn overschrijdt, kan je geen geld meer opnemen.

Wat is de rente?

Aanvankelijk is de lening gratis of renteloos. De wettelijke rente wordt toegepast, die elk jaar in januari wordt bekendgemaakt en is gebaseerd op de Euribor op één jaar, een veelgebruikte referentierente. Zolang de wettelijke rente onder de 3 procent blijft, is de lening gratis. Dit komt doordat de aanvrager een korting van 3 procent punten op de marktrentevoet krijgt. Voor dit jaar bedraagt de wettelijke rente 1,5 procent. Er worden geen dossierkosten in rekening gebracht door het Energiehuis.

Je moet het geleende bedrag uiterlijk binnen 36 maanden na ondertekening van het krediet opvragen.

Wat als ik de woning verhuur?

Een verhuurder komt alleen in aanmerking als hij de woning verhuurt via een sociaalverhuurkantoor. Er is dan geen inkomensgrens. Het maakt dus niet uit hoeveel je verdient. Maar de huurprijs mag niet te hoog zijn en je mag negen jaar lang een korting geven op de huurprijs. Hierdoor worden de voordelen verdeeld over de verhuurder, die de kwaliteit en de waarde van zijn woning ziet verbeteren, en de huurder, die een betaalbaardere energiezuinigere huurwoning krijgt.

De huurprijs mag niet hoger zijn dan 1.000 euro in de stadscentra. De korting die je moet geven is afhankelijk van het geleende bedrag. Voor leningen tot en met 15.000 euro is de korting 20 euro. Voor leningen van 5.001 tot en met 60.000 euro loopt de korting op tot 80 euro.

Kom ik in aanmerking als ik een woning koop en renoveer?

Nee, de MijnVerbouwlening is alleen bedoeld voor mensen die al langer eigenaar zijn van hun huis en het energiezuiniger willen maken. Sinds 2021 kunnen nieuwe eigenaren een renteloze renovatielening aanvragen van de Vlaamse overheid als ze hun pand binnen vijf jaar energiezuiniger maken.

Om in aanmerking te komen voor de MijnVerbouwlening moet uw huis in Vlaanderen staan en ten minste 15 jaar oud zijn op het moment van de aanvraag.Tenzij de lening wordt aangevraagd voor de financiering van een zonneboiler, een, hybride warmtepomp of zonnepanelen.

De MijnVerbouwlening is alleen bedoeld voor mensen die al langer eigenaar zijn van hun huis en het energiezuiniger willen maken. Niet elke Vlaming kan deze lening aanvragen, er zijn inkomensgrenzen van toepassing. Alleen degenen met een laag of midden inkomen komen in aanmerking. Voor een stel zonder personen ten laste of een alleenstaande ligt de grens op 65.960 euro. Elke extra persoon, zoals kinderen ten laste, zorgt voor een toename met 3.700 euro. Er wordt hier steeds gekeken naar het meest recente aanslagbiljet. Waar echter geen rekening mee wordt gehouden is het inkomen van je partner waarmee je samen woont en die geen eigenaar is van de woning.

Wat als ik eigenaar ben van een appartement in een mede eigendom?

Veel appartementsgebouwen moeten grondig gerenoveerd worden om de energie

en klimaatdoelstellingen van 2050 te behalen. Maar als bewoner van een appartement heeft u geen zeggenschap over grote renovatiewerkzaamheden en dit is een beslissing die genomen wordt door de Vereniging van Mede eigenaars uit de VME. Als eigenaar van een appartement kan je bijvoorbeeld niet zomaar nieuwe ramen laten plaatsen of het dak laten vernieuwen. Gelukkig kan de VME een beroep doen op de MijnVerbouwlening en tot 60.000 euro voordelig lenen voor de renovatie van het gebouw, met een aanvullende lening van 25.000 euro per appartement.

Welke werken mag ik laten uitvoeren?

Je kan een lening aanvragen voor renovatiewerken die in aanmerking komen voor de MijnVerbouwpremie. Deze premie vervangt de vroegere renovatiepremie en de meeste premies van de netbeheerder Fluvius voor energiebesparende investeringen.

De MijnVerbouwpremie geldt voor dakrenovatie, buitenmuurrenovatie, renovatie van buitenschrijnwerk, renovatie van vloeren en funderingen, binnenrenovatie, elektriciteit en sanitair, een warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler, condensatieketel  en zonnepanelen. Voor afbraak en heropbouw kan je geen lening aanvragen.

Je mag alleen facturen indienen vanaf het moment van de aanvraag van de verbouwlening. Er is wel een overgangsmaatregel: voor leningen die uiterlijk op 1 november 2022 worden aangevraagd, mag je facturen vanaf 1 juli 2022 gebruiken.

Voor de meeste werken moet je een erkende aannemer inschakelen als je de lening wilt krijgen.

Om de goedkope lening aan te vragen, kan je terecht bij een van de achttien Energiehuizen in Vlaanderen. Op de website mijnenergiehuis.be kan je op basis van je postcode zien welk Energiehuis het dichtst bij u in de buurt is.  In ieder geval zal het Energiehuis voorafgaand aan de aanvraag contact met je opnemen. Je kan de lening aanvragen tot eind 2026.

Als je wil weten of de renovatiewerken die je wil uitvoeren in aanmerking komen voor een premie, kan het Energiehuis de MijnVerbouwpremie voor je aanvragen en deze gebruiken als een vervroegde terugbetaling van de lening.

Gratis plaatsbezoek? Neem contact op!

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om websiteprestaties te meten, sociale netwerkfuncties te bieden en advertenties te personaliseren. Zie onze privacy policy voor details.