Wat betekent een EPC label?
Het label op het energieprestatiecertificaat EPC geeft aan hoeveel primaire energie per vierkante meter vloeroppervlak kWm² nodig is. Hoe lager de EPC score, hoe minder energie er nodig is om de woning te verwarmen.
Gratis plaatsbezoek?
Neem contact opHoe bereken ik mijn EPC score?
Het label op het energieprestatiecertificaat EPC geeft aan hoeveel primaire energie per vierkante meter vloeroppervlak kWm² nodig is. Hoe lager de EPC score, hoe minder energie er nodig is om de woning te verwarmen. Een lage EPC score betekent dus een goede energieprestatie.
Om de energieprestatiescore van uw woning te berekenen, worden verschillende parameters gebruikt, zoals het type woning, de oppervlakte, het bouwjaar, de bouwmaterialen, het soort isolatie, het verwarmingssysteem en het warmwatersysteem. Al deze gegevens worden in een softwarepakket gestopt dat wordt beheerd door het Vlaams Energie en Klimaatagentschap VEKA.
Veel huiseigenaren zullen de komende jaren flink moeten investeren om het energieprestatiecertificaat EPC van hun huis te verbeteren. De eerste stap is het behalen van een D label, maar het uiteindelijke doel voor alle woningen is een A label.
Is het behalen van een goede EPC score dringend?
Vanaf 1 januari 2023, als u in Vlaanderen een energieverslindend huis met een E of F label koopt, moet u binnen vijf jaar de nodige renovaties uitvoeren om het label van de woning op zijn minst te verhogen naar een D label. Deze verplichting geldt alleen bij een notariële overdracht van de volledige eigendom, bij vestiging van een opstalrecht of bij erfpacht. In alle andere gevallen, zoals de overdracht van aandelen of bij een erfenis, geldt deze renovatieverplichting niet.
Als je momenteel al eigenaar bent van een huis of appartement, ontsnap je voorlopig nog aan de renovatieverplichting. Maar zelfs deze woningen moeten tegen 2030 minimaal een D label behalen.
Gratis plaatsbezoek? Neem contact op!